teisipäev, juuli 01, 2008

Leib ja sai

Värske pehme soe sai võiga hommikukohvi juurde on üks mõnus nauding hommikust. Varsti pea pool aastat ei ole meie kodus olnud poest ostetud saia ja nüüd varsti saab nii ka leivaga. Saiaga on lihtne: leivaküpsetusmasinasse tuleb panna 250 ml vett, 700 ml Veski Mati mitmeviljajahu, 1 tl kuivpärmi ja natuke võid. Seadistad programmid ja taimeri ning ongi hommikuks sinu soovitud kellaajaks värske sai valmis. Segab ja küpsetab masin ise.

Leiba olen üritanud korduvalt teha leivaküpsetajas, kuid kõik need leivad on siiani läinud otse masinast prügikasti. No ei olnud seda õiget retsepti. Õigemini usaldasin pimesi kõiki retsepte. Eile siis eirasin veidi retsepti ja no leib mis leib oli hommikul laual. Nati tuleks veel kohendada seda retsepti oma käe järgi ja siis saab vast veel parema leiva.

Eks näis kas parem on leivaküpsetusmasinas küpsetatud leib või juuretisega ahjus küpsetatud leib. Viimase panin eile kerkima ja täna peaks ahju küpsema panema. Kui kõik õnnestub, siis võin jagada retsepti ja juuretist.

Tegelikult on mul alati kokkamisega see, et kui järgin täpselt retsepti, siis ei kõlba asi kuhugi (väikesed erandid küll on). Söögitegemisele tuleb ikka läheneda loominguliselt.

Update: Leib tuli hea, kuid veidi hapukam kui harjunud sööma. Väiksed märkused endale: osta vorm, siis saab parema kujuga leiva; juuretist mitte üle 1 dl panna, sest muidu leib liiga hapu (ma arvan, et sellest see hapukus); peale 1 h küpsemist vaata leiva küpsust.

2 kommentaari:

Kadri ütles ...

Palun kas pelmeenide retsepti ka saaks?

Rukkileib ütles ...

pelmeeni tainas:
2,5 dl jahu, 2 dl vett, 0,5 muna (või jätad üldse ära), 1/2 tl soola. Sõtkud tainast seni, kuni ta on selline pehme veniv näts ja ei jää näpude külge kinni.
Täidis:
toores hakkliha, hakitud sibu, toores muna, pipar ja sool. Kõike oma maitse järgi.
Neid pelmeene saab keeta vees, kuid mitte praadida. Tavaliselt teen suurema koguse valmis ja pistan toored pelmeenid sügavkülma.